Over ons
Wie zijn nu precies de gezichten achter De Zeekraal? Wij zijn Gerben en Jolanda Bakker, en samen met onze zonen en opvolgers Laurens en Martijn zijn we eigenaar van deze biologische schapenboerderij op Terschelling. We wonen tussen de duinen in het mooie dorpje Oosterend, en in Europees natuurgebied De Boschplaat en de Waddenzee. Om bij ons te komen, rijd je na de veerboot over de hoofdweg helemaal naar het oostelijke eind van het eiland.
Stiekem vinden we dat we op het mooiste plekje van Terschelling wonen, en daarom is het ook jaar in jaar uit een droom om hier te mogen wonen en werken. Als je op Terschelling bent en het prachtige oostelijke deel wilt verkennen, kun je dit leuk combineren met een bezoekje aan De Zeekraal. Wij kijken in elk geval uit naar je komst! Je kunt ons heerlijke ijs of onze kazen proeven, de dieren begroeten, rondkijken in de gezellige winkel, en logeren op onze boerderij in een tent van het Betere BoerenBed. We zijn daarnaast een leerbedrijf en bieden dagbesteding voor een aantal deelnemers.
Over Gerben
Gerben (56 jaar) is geboren en getogen op Terschelling. Gerben heeft de Middelbare landbouwschool gevolgd, en is daarna 2 jaar in Amerika gaan werken op boerderijen. Daarna is hij ruim 10 jaar beroepsduiker offshore geweest. Na deze periode heeft hij samen met zijn vader in maatschap de boerderij gedaan. Inmiddels werkt hij fulltime bij De Zeekraal en is hij verantwoordelijk voor de schapen, de melkerij, schapenadministratie, landwerk, ijs maken, bestellingen, kaasopslag, en het begeleiden van stagairs. Ook heeft hij taken in de winkel en begeleidt hij zorgdeelnemers.
Over Jolanda
Jolanda (51 jaar) is opgegroeid in Hilversum en Loosdrecht. Vanaf 2004 werkt zij fulltime op De Zeekraal en zij heeft daarnaast een opleiding aan de bestuursacademie gevolgd en parttime gewerkt als generalist en beleidsmedewerker bij de gemeente. Daarnaast heeft Jolanda heeft cursussen gevolgd op het gebied van kaas en zuivel, en houdt ze zich bezig met de administratie en marketing, de kaasmakerij, de winkel, personeelszaken, organisatie zorg, de camping, en de planning voor de stagairs. Ook zorgt ze voor de avondmaaltijd voor alle stagairs en vrijwilligers.
Over Laurens
Nadat Laurens (23 jaar) zijn opleiding MBO Technicus Engineering heeft afgerond, is hij van start gegaan met HBO Biologische melkveehouderij bij Van Hall. Ook heeft hij ruim twee maanden stage gelopen bij Jan Dirk vd Voort van Remeker.
Inmiddels heeft Laurens zijn studie bij Van Hall afgerond en neemt hij nu deel aan de Food Youth Network Academy (SFYN). Dit veelzijdige, interactieve lesprogramma leert jonge mensen hoe ze de wereld van voedsel kunnen veranderen. Van stal en akker tot start-up en fabriekshal: de voedselketen zelf is de leerschool. Laurens’ interesse ligt voornamelijk bij de afzet, projecten, techniek, en bodem.
Over Martijn
Martijn (21 jaar) heeft de MBO opleiding landbouwschool afgerond en hiermee een flinke dosis kennis opgedaan. Nu werkt hij thuis en bij diverse melkveebedrijven op het prachtige eiland. Tijdens de studie heeft hij stages gelopen bij meerdere biologische bedrijven.
Nu is hij thuis voornamelijk bezig met de kwaliteit van het voer. Hij kijkt o.a. wanneer er het beste gemaaid kan worden zodat we goed winterkuilvoer hebben, en rekent dagelijks uit welke samenstelling van ruwvoer het beste is. Hij doet veel landwerk en zorgt ervoor dat de schapen iedere dag een nieuw stuk gras hebben. Martijn is vooral geïnteresseerd in voerwinning, rantsoen, melkerij, lammenopfok, en landwerk.
Onze schapen
We zijn trots op onze schapen, want zonder hen zouden we niet zijn wie we nu zijn, en geen overheerlijke kazen en ijsjes kunnen maken. We hebben zo’n 200 melkschapen die het hele jaar door (buiten de rustperiode om) kunnen grazen in kruidenrijke percelen. Daardoor smaakt de melk extra lekker! De melk zetten we niet alleen in voor de kaas- en ijsmakerij, maar ook voor onze cosmeticaproducten. Denk bijvoorbeeld aan een voedende handcrème met o.a. verse biologische schapenmelk.
De schapen hebben een rustperiode van november t/m maart waarin ze drachtig zijn en niet worden gemolken. Dan is het altijd leuk om de dames te begroeten in de stal. Aan het begin van het jaar worden er nieuwe lammetjes geboren, die rond april vrolijk naar buiten mogen huppelen. Naast de melkschapen hebben we ook 75 vleesschapen en vleeslammen voor eigen lamsvleesverkoop.
Waar we het meeste in uitblinken, zijn toch echt onze kazen. Wanneer je ze eenmaal geproefd hebt, dan is de kans groot dat je later terugkeert om de kaas nog eens te halen, of dat je de kazen online bestelt via onze webshop. Het komt vaak voor dat mensen na een paar dagen weer in de winkel staan want ‘’de kaas was zo lekker’’, en komen voordat ze naar huis gaan een voorraadje voor thuis halen. Dat vinden we natuurlijk erg leuk om te zien.
Ook hebben we enkele prijzen gewonnen, zoals de prijs voor de beste kaas noviteit op de Vakbeurs Foodspecialiteiten, en een prijs voor ‘Lekkerste Schapenkaas van Nederland’ tijdens De Dag van het Schaap in 2018.
De Zeekraal in de media
Het is altijd erg leuk als er een artikel in een tijdschrift over ons bedrijf verschijnt. We hebben in diverse bladen gestaan, zoals de Delicious en Het Schaap. Daarnaast zijn we gefilmd door BinnensteBuiten, heeft Alain Caron bij ons gekookt, en is Yvette van Boven bij ons langs geweest bij Opium op Oerol.
Ook heeft Jolanda een aantal jaren geleden met de koning samen koffie mogen drinken! Hoe dat zo? Als waardering van de koning omdat zij de Stichting Natuurlijk Oosterend heeft opgericht.
Het ontstaan van De Zeekraal
Hoe zijn we nu precies ontstaan? De huidige boerderij is het ouderlijk huis van Gerben. Zijn vader, Willem, had namelijk een melkveebedrijf. Toen Willem gestopt was met melken en verder ging met vleeskoeien en vleesschapen, heeft Gerben thuis samen met zijn vader de boerderij in maatschap gedaan. Jolanda woont sinds 1992 op het eiland en werkte hier als wijkverpleegkundige. Volgens de boekhouder werd de boerderij ‘een dure hobby’, en Gerben en Jolanda wilden eigenlijk wel wat met het bedrijf. Er was een groot erf, veel eigen land en Gerben en Jolanda woonden in de bedrijfswoning op het erf. Gerbens ouders woonden in de boerderij.
In 2002 besloten we om te starten met melkschapen en om te schakelen naar biologisch. In twee jaar tijd is de schuur, waar ’s winters de koeien stonden, in eigen beheer verbouwd tot melkerij, kaasmakerij, winkel, kaasopslag en bezoekboerderij.
In 2004 zijn we dan echt begonnen met melken en kaas maken, de winkel en de bezoekboerderij. Dit was, met twee kleine kinderen, hard werken, vallen en opstaan.
Jolanda volgde diverse kaascursussen en de kaaskwaliteit werd steeds beter. Inmiddels draaien we al weer heel wat jaar en zijn er diverse uitbreidingen geweest, zoals de ijsmakerij en een kleinschalige camping. Sinds 2020 zijn we ook een zorgboerderij, waar we dagbesteding kunnen bieden aan enkele deelnemers.
In de toekomst is het plan dat Gerben en Jolanda afbouwen en Laurens en Martijn het bedrijf voortzetten. We trekken hier zo’n tien jaar voor uit. Eind 2022 zijn we met z’n allen naar Thailand geweest; Gerben en Jolanda hebben vroeger veel gereisd en willen dit weer wat meer gaan doen. Laurens en Martijn kijken de komende tien jaar op welke wijze zij het bedrijf willen voortzetten. Zij vullen elkaar goed aan in werkzaamheden en interesses. We hebben er alle vertrouwen in!
Onze missie en visie
Als De Zeekraal hebben wij een duidelijke missie en visie. Onze visie is om verbinding te maken tussen de agrarische sector en de consumenten. We willen mensen bewust maken van de herkomst van goede voeding.
Onze missie is om met aandacht voor de omliggende natuur, een gezonde bodem, gezonde dieren en een gezond werkklimaat, topproducten te maken waarbij we de beleving van de gehele keten inzichtelijk maken voor bezoekers. Door korte lijnen en persoonlijke contacten houden we de afzet in eigen beheer, en bouwen we aan een rendabel bedrijf voor de volgende generatie.
Boer en natuur
Wij boeren samen met de natuur; we kunnen en willen niet anders voor deze mooie plek! In het voorjaar komen er vele ganzen, waarvoor wij gedooggebied zijn. Hierna komen de weidevogels in grote getallen broeden in onze polderlanden. Wij hebben rond de 35% kruidenrijke graslanden van totaal 57 hectare land. Een deel van ons land ligt in buitendijks gebied en in de duinen. Beide zijn agrarisch in gebruik en worden geweid en gemaaid.
De laatste jaren besteden we meer aandacht aan de inzaai. We maken een vals zaaibed om de ongewenste grassen zoals pitrussen eruit te krijgen, en zaaien in en door met o.a. rode en witte klavers, chicorei, en weegbree. We doen mee met diverse cursussen zoals ‘Regeneratieve begrazing’ en Pure Graze.
Laurens heeft in samenwerking met De Vogelbescherming scholeksterpalen gemaakt zodat deze weidevogels van de grond af kunnen broeden – met goed resultaat! We doen meerdere projecten samen met De Vogelbescherming en we mogen dan ook hun logo op ons kaasetiket plaatsen.
Personeel, stagairs, en vrijwilligers
We doen het bedrijf natuurlijk niet enkel met z’n vieren. Er zijn 2 personeelsleden in dienst die gemiddeld 20-25 uur per week werken, en in de zomervakantie hebben we vakantiewerkers. Ook hebben we ieder jaar meerdere vrijwilligers en tientallen stagairs, van MBO dierverzorging tot WO diergeneeskunde. Wij vinden het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen, en we zijn ooit van plan om de stagiairs en vrijwilligers, die zelf een bedrijf zijn gestart, te gaan bezoeken. Dit wordt tot nu toe een reis van België, Frankrijk en Wales tot aan Patagonië!